Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin

címkék: USA, Európa, Kina Oroszország, Japán

Gyülekező sötét felhők

 

Már legalább egy éve történt, hogy véleményt formáló körök azt hangoztatták, miszerint a pénzügyi válság véget ért, és a gazdaság is hamarosan jelentősen növekedni kezd.

Egy év után azt látjuk, hogy nem ért véget a pénzügyi válság, nem kezdődött el a gazdasági növekedés, sőt politikai válság is kialakult.

Obama elnök is küszködik a sikertelenséggel, ami azért nagy gond, mert 2012-ben elnökválasztás lesz, és a népszerűsége a mélyponton van. Minden bizonnyal bölcs tanácsadói javasolták neki Bin Laden likvidálását – ami vagy megtörtént, vagy nem – mindenesetre a hír hallatán a népszerűsége tovább csökkent. Ebből tanulva, a tanácsadók újabb likvidálásokat javasolnak.

Közben az egész iszlám világ forrong, és némelyik iszlám országban polgárháborús állapotok alakultak ki.

 

Európában szintén nyugtalanságok észlelhetők. Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban kemény tüntetések zajlanak, Görögország újabb válság-csomagra szorulhat, de a meghatározó államokban: Németországban, Franciaországban, Angliában is súlyos gondok tornyosulnak. Japánban az atomerőmű sérülése, és a kormány tehetetlensége okoz politikai válság-tüneteket, ugyanakkor a japán gazdaság is jelentősen visszaesett.

 

Ezzel szemben Kína töretlenül fejlődik, és nyugodtan szemlélheti az eseményeket, hiszen zsebében lapul az amerikai államkötvények többsége.

És ott van Oroszország. Putyinék szintén higgadtan figyelik az eseményeket, hiszen Oroszország is meglepően stabil politikailag és gazdaságilag egyaránt, ráadásul az orosz befektetők ott vannak a nyugati világ minden kulcsfontosságú pontján.

 

Az észlelhető tehát, hogy kibontakozóban van egy judeakeresztény- iszlám mind élesebb szembenállás, formálódik egy Moszkva-Peking együttműködés, amihez valószínűleg közel kerül India.

Japán valószínűleg kimarad ebből a sakkjátékból, és megpróbál különutas politikát folytatni.

 

Nos, ebben a pillanatban így látjuk a nagypolitika alakulását, ami feltétlenül magában hordoz egy nagy kiterjedésű, sok országot érintő háború kirobbanásának veszélyét.

 

2011. 05. 09.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 71
Tegnapi: 26
Heti: 97
Havi: 784
Össz.: 208 310
Oldal: Gyülekező sőtét felhők
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2019 - hirvivo.hupont.hu