Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin

címke: Michelangelo

Michelangelo Buonarroti

Szerkesztette: Tisza Anna

2.II. Gyula síremlékét, az eredeti tervet jelentősen megváltoztatva és egyszerűsítve, Michelangelo végül a San Pietro in Vincoli templom szentélyében helyezte el, melynek főalakja Mózes szobra

ii._gyula_papa_siremleke.jpg

A második Medici pápa, VII. Kelemen  Lorenzo de Medici unokaöccse volt, aki  megbízta Michelangelót, hogy  apjának, Giulianónak,

giuliano_de1_medici_siremleke_az_ej_es_a_nappal.jpg

 és nagybátyjának a firenzei San Lorenzo-templomba síremléket készítsen.Ezek az 1520 és 1534 között készült síremlékek Michelangelo művészetének legjelentősebb művei közé tartoznak.

 1547-ben megbízták a Szent Péter-bazilika munkálataival. A székesegyház kupolája, apszisa, de az egész székesegyház külső megjelenése Michelangelo műve.   

 szent_peter_bazilika.jpg

Michelangelo még egyszer visszatért a Sixtus-kápolnába, hogy 1535 és 1541 között megfesse a csodálatos Utolsó ítéletet, a világ legnagyobb oltárképét, amelyet 1541 karácsonyán lepleztek le.

 cappella_sistina.jpg

Hosszú öregsége alatt Mishelangelo mindenkit elveszített, egyedül  maradt és haláláig dolgozott. Ekkor alkotta saját síremlékére szánt Piétát, melyen Arimathiai József alakjában önmagát mintázta meg. Végül  nem fejezte be, összetörte, később helyreállították és a firenzei dómba került.

08firenze.jpg

Halála után a hagyatékában találtak egy megkezdett szoborcsoportot, amelyet Rondanini Pietànak neveztek el.

rondanini_pieta_.jpg

Michelangelo sok verset írt szerelmeihez. Cavalierihez több mint 300 verset  írt,  és költői életművében kiemelt helyet foglal a Francesco Bracci síremlékére írt 48 epigramma. A Vittoria Colonnához fűződő barátság tíz éve alatt sok szonettet írt az asszonyhoz.  Az asszony halála soha el nem tűnő űrt hagyott az életében.

Michelangelo 1564. február 18-án halt meg, és unokaöccse a következő éjszakák egyikén titokban Firenzébe vitette a holttestet, mert a rómaiak nem akarták elengedni. Ott ünnepélyes temetést rendeztek a San Lorenzóban, majd mauzóleumot emeltek számára a Santa Croce-templomban.

Michelangelo síremléke Firenzében, Giorgio Vasari alkotása

 

giorgio_vasari_michelangelo_siremleke.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 83
Tegnapi: 26
Heti: 109
Havi: 796
Össz.: 208 322
Oldal: Michelangelo 2
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2019 - hirvivo.hupont.hu