Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin

címke: Pozsonyi csata 

Kérdezz-felelek

 

A pozsonyi csata

 

Egyik barátunk azzal fordult hozzánk, hogy a minap értesült egy bizonyos pozsonyi csatáról, mely a honfoglalás időszakában volt, és ez ideig semmit nem hallott róla.

 

Nos, nem gondoltuk, hogy ennyire ismertetlen történelmi esemény ez a bizonyos pozsonyi csata, hiszen 2007-ben ünnepeltük Árpád Nagyfejedelmünk halának 1.100. évfordulóját, és ennek kapcsán meglehetősen sok írás jelent meg róla. Ezek az írások a mai napig is fellelhetők az interneten, ezért aki bővebb ismeretet kíván szerezni e tárgyban, az interneten keresgélve erre lehetősége lesz. Erre tekintettel ehelyütt csak röviden foglalkozunk e tárgykörrel.

 

A csata 907. július 3-tól vagy 4-től (az adatok eltérőek) július 7-ig tartott.

A támadást a Keleti Frank Királyság (lényegében németség) egyesített 100.000 fős seregével intézte a magyarok ellen, és nem titkolt célja a magyarság teljes felszámolása volt. A döntő ütközetre valószínűleg július 5-én került sor, amikor a mintegy 30-35.000 fős magyar hadsereg megsemmisítő győzelmet aratott  az ellenség felett. Gyakorlatilag az egész egyesített német haderő megsemmisült vezérestől, mindenestől.

A magyar hadsereget Árpád vezette, aki a csatában hősi halált halt, és sajnos három fia is odaveszett.

(Van olyan álláspont, amely szerint Árpád már korábban meghalt.)

 

Ez a győzelem megszilárdította a magyar törzsszövetség helyzetét a Kárpát-medencében, és ezért történelmi jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ennek ellenére a magyar történelemoktatás nem ismeri a pozsonyi csatát! Nyilván ennek ugyanaz az oka, mint ami a Pártus Birodalom elhallgatásának!

 

2012. 02. 01.

 

DSZP

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 76
Tegnapi: 26
Heti: 102
Havi: 789
Össz.: 208 315
Oldal: Pozsonyi csata
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2019 - hirvivo.hupont.hu