Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin

címkék: korszakváltozás, Fukuyama

A történelem itt van!

 

Yosihiro Francis Fukuyama japán származású amerikai filozófus „A történelem vége és az utolsó ember” című, 1992-ben megjelent munkájában arról értekezik, hogy a szocialista világrendszer összeomlásával a liberális demokrácia uralma következett be, és ezzel tulajdonképpen véget ért a történelem, és az emberiség feladata a továbbiakban a liberális demokrácia tökéletesítésében merül ki.

Úgy tűnik, a Történelemnek nem ez a véleménye, és azt üzeni, egy darabig még itt lesz közöttünk.

Ehelyütt nem kívánjuk Fukuyamát bírálni, csupán arra hívjuk fel a figyelmét, hogy a kapitalizmus (értsd: liberális demokrácia) és a szocializmus édes testvérek, ezért az európai szocializmus összeomlása a világ dolgaiban érdemi változást nem jelent. Gondoljunk csak arra, hogy az amerikai, nyugat-európai politikusok a volt szocialista vezetőkkel, a régi-új szocialista politikusokkal milyen puszipajtások voltak, és most is azok.

Szóval, mi azt gondoljuk, hogy a történelem továbbra is életben van, és most éppen azon munkálkodik, hogy ennek a mostani „gazdaság-korszak”-nak (átvétel Czakó Gábortól) véget vessen.

Sajnos elképzelhetőnek tartjuk, hogy ez a korszakváltozás nem lesz fájdalommentes. A Történelem, mint tanítómester figyelmeztet bennünket:

A Nyugat-Római Birodalom bukása után az emberiségre köszöntött egy 4-500 éves korszak, amit méltán neveznek a „sötét középkor”-nak, ugyanis a görög-római műveltség és civilizáció gyakorlatilag megszűnt, az írásbeliség az egyházi intézményekre korlátozódott, a lakosság pedig sok-sok szenvedést, nélkülözést élt át.

 

Napjainkra visszatérve: csak a vak nem látja, hogy korszakváltás küszöbén állunk, ezért fel kell készülnünk a radikális változásokra, a túlélésünk érdekében. Az interneten kering egy cikk, melyet most közreadnunk mindannyiunk okulására (hátha van olyan az olvasóink közül, aki nem olvasta). Az írás címe: „Ej, ráérünk arra még! Vagy mégsem?”, szerzője: Hetesi Zsolt, eredetileg  http://ffek.hu című honlapon jelent meg.

Íme:

Ej, ráérünk arra még! Vagy mégsem?

Pénzügyi válság a világ szinte összes régiójában, zuhanó tőzsdék, menekülő tőke. Az Amerikai Egyesült Államok hitelképességét leminősítették. Ez történik MOST.

Ennél nyilvánvalóbb figyelmeztetés már nem lesz: NAGY BAJ VAN. Fogytán az idő. Az egész pénzügyi rendszer ingatag és bizonytalan. Hogy meddig bírja, senki sem tudja. Lehet hogy már csak néhány óráig. Lehet hogy még néhány évig.  Mindenesetre a közelgő vihar nyilvánvaló. Mi a teendő ilyenkor? Hát biztosítást kell kötni a legrosszabb esetre. A házára is köt az ember biztosítást és nem gondolkozik azon, hogy ez kidobott pénz ha nem ég le a ház.

Gondoljunk arra mi fog történni, ha egy hétfőn nem nyitnak ki a bankok és 1 héten át zárva maradnak. Vagy ha egy elhúzódó gázvita miatt, 1-2 hétig nincs gázellátás télen. Ha egy természeti katasztrófa miatt be kell zárni a paksi atomerőművet és csak időszakosan lesz villany. Ha egy terrortámadás vagy háború miatt $500 dollár lesz egy hordó olaj és 1-2 hétig nem is lehet kapni.

Egy ilyen esetben a boltok polcairól órákon belül eltűnik az élelmiszer, az elemek, a lámpák, a generátorok, a fűtőanyagok, a higiéniai termékek. A közbiztonság drámai mértékben leromlik. (Ha nem hiszed, olvass utána mi történt Szarajevóban, Fukushima környékén, New Orleansban).

Túléled?

 

 

Hogyan készüljünk fel a legrosszabbra?

Tároljunk otthon 1 havi hideg élelmet (beleértve a háziállatokat is). Konzervek, rizs, instant levesek, szárazbab, só, cukor, méz, tea, kávé. Nagyobb mennyiséget legjobb vízhatlanul zárható műanyag hordóban tárolni, ez megvédi a kártevőktől és a nedvességtől is.

Legyen otthon valamennyi ivóvíz is. Ha 1 havi mennyiség praktikus okokból nem megoldható, azért néhány napi készlet legyen otthon.

Szerezzünk be valamilyen főzőeszközt, amivel gáz / villany nélkül is lehet főzni. Legjobb ha van hozzá egy kukta is, így sokkal kisebb energiafelhasználással lehet az ételt elkészíteni.

Legyen otthon minden családtag számára egy meleg hálózsák. Egy katasztrófa esetén a kihűlés az egyik legnagyobb veszély.

Tartsunk magunknál legalább 1-2 hétre elegendő készpénzt! Ha a bankok zárva vannak vagy ha a távközlési rendszer megsérül, a bankkártya nem fog működni.

Az autónk üzemanyagtartályát tartsuk legalább félig megtankolva. De legalábbis mindig azonnal tankoljuk tele ha kifogy. Ha valamiért el kell hagyni a lakhelyünket, üres tankkal nem fog menni.

Legyen egy vészterv, amiről a család minden tagja tud. Gondoljunk arra, hogy esetleg a telefon/internet/mobil hálózatok nem működnek. Kell valami alternatív találkozási pont ha a lakhelyünk esetleg nem megközelíthető.

Ezek az abszolút legszükségesebb lépések, amelyek vészhelyzetben életet menthetnek. Akkor is érdemes meglépni őket, ha valaki a hidegfúzióban hisz, természeti vagy ember csinálta katasztrófák ugyanis vannak. Ez a terv nem kerül sokba és nagyon kevés olyan kiadást tartalmaz ami nem térül meg.

Nos, ez volt az írás, amit szükségesnek tartottunk tisztelt olvasóink figyelmébe ajánlani.

Kérünk mindenkit, fontolják meg a leírtakat!

 

 

2011. 10. 09.

 

DSzP

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 35
Heti: 124
Havi: 459
Össz.: 206 633
Oldal: A történelem itt van
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2018 - hirvivo.hupont.hu