Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin


címkék: székely festett bútorok, körrózsa, szemrózsa

Tisza Anna:

Virágok a székely festett bútorokon

  Körrózsa, szemrózsa

Jelenti a Napot és Férfit.

Óvó-védő szerepe van. Férfi, aki szemmel tartja, őrzi a rábízott családot, és annak otthonát. Napként idézi a fényerőket, de jelenti az Isten szemét, aki szintén szemmel tartja nyáját és óvja-védi a káros behatásoktól.

Általában a  fehér alapot piros kör szegélyezi, a fehér alap közepén egy piros pont, melynek nagysága kb. a szegélyező piros kör vastagsága. (1. sz. ábra)

 

1_sz-u_abra.jpg 

 

De vannak egyszínű körrózsák is, melynek közepén van egy pont, és a széléből  vonalkák indulnak a közepe felé, egyértelműsítve, hogy egy szemről van szó. (2. sz-ú ábra)

 

2_sz-u_abra.jpg 

 

Vannak gyöngyös szélű változatai, melyeket ha sötétzöldre festenek, és fehérrel körbepontoznak:  sötét napnak, vagy fekete napnak hívják. (3. sz-ú ábra)

 3_sz-u_abra.jpg

 

A homródalmásiak Pulutónak hívják, és így a rossz erőket képviselik. Itt meg kell jegyezni, hogy természetesen ezeknek a Pulutónak nevezett körrózsáknak vagy szemrózsáknak is védő-óvó szerepük van, és nem is nevezném őket rossz erőknek, inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy nagyon erős, rossz befolyást hivatottak semlegesíteni.

 

A világos, fehér, okker  gyöngyös szélű rózsák szintén a Napot és a férfit jelölik, a Nap erőket, a termékenységet hivatottak előidézni. (4. sz-ú ábra)

 

4_sz-u_abra.jpg 

 

Sokszor indák fogják körbe őket, és úgy néznek ki,  mint valamilyen őrzőállatok. Nagy valószínűséggel valóban, még a honfoglalás korából fennmaradt állatősök, állatistenek őrző-teremtő mágikus tevékenységét megjelenítő képekről, díszekről, használati tárgyakról hagyományozódtak át.  (5 számú ábra)

5_sz-u_abra.jpg

(Cikkünk elkészítéséhez segítségül hívtuk Kocsi Márta - Csomor Lajos Festett Bútorok a Székelyföldön című könyvet.)

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 35
Heti: 117
Havi: 452
Össz.: 206 626
Oldal: Népi jelképek III.
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2018 - hirvivo.hupont.hu