Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin

Címkék: Orbán, szocialisták, belpolitika

Új Évi köszöntő helyett

 

Ilyenkor Új Év első napjaiban célszerű valamiféle helyzetértékelést végezni, hiszen ez fontos kelléke annak, hogy némi sejtéseink legyenek az előttünk álló esztendő alakulásáról.

Mivel Magazinunk nagy kedvvel foglalkozik politikai kérdésekkel, megpróbálunk kisebb elemzést végrehajtani belpolitikai helyzetünkről.

 

Nos, ahogy mondani szokták nehéz időkben: a belpolitikai helyzet fokozódik, mindazonáltal nem reménytelen. Egyik korábbi írásunkban idéztük Kövér Lászlót, aki azt mondta, hogy a Fidesznek nincs alternatívája. Ez az állítás egyébként a jelenlegi kínálat mellett természetesen igaz, hiszen a rendszerváltó nemzeti érzelmű pártok – gondolok itt elsősorban az MDF-re a kisgazdapártra – felszámolódtak, a jobboldalon lévő egyetlen ellenzékben lévő párt a Jobbik, megítélésünk szerint, jelenleg még nem kormányképes.

Bal oldalon az LMP esélytelen arra, hogy igazi alternatíva legyen, mert nem rendelkeznek országos szervezeti hálózattal, és túl sok választó tartja az SZDSZ utódpártjának, illetve álcájának.

A szocialisták mindent elkövetnek ugyan, hogy a Fidesz ellenében alternatívát nyújtsanak, azonban amikor nagy melldöngetéssel félteni kezdik a demokráciát, akkor a választópolgár eltűnődik az Ember gyarlóságán, és a letűnt nyolc éves szocialista kormányzásra gondol.

 

Az elmúlt év vége felé feltűnt egy régen látott súlyos egyéniség, aki varázsütésre a Kapolyi féle szociáldemokrata pár titkára lett. Ő az a bizonyos Schmuck Andor, az egykori Tisztelet Társaság elnöke, aki olyan mint egy nagyra nőtt levelibéka, aki képes megjósolni a politikai időjárás-változást. Igaz, eddig mindig melléfogott, de ez a kedvét nem vette el, és újra megpróbálja. Nem régen azt jósolta, hogy 2012-ben előrehozott parlamenti választások lesznek. Teljesülhetnek hát a vágyálmok! Mintegy varázsütésre, mindenféle kétes egzisztenciák gyorsan alakítottak valamiféle demokráciát védő szervezetet, azt remélve, hogy ők is kaphatnak egy szeletet a politika csokitortájából. Még Fletó is, miután kellően szétzilálta az eredeti pártját, gyorsan alakított magának egy másikat, és kéjesen gondol az ország kormányzásának csodálatos érzésére.

Vannak aztán különféle névtelen szélkakasok, akik elkezdték gyakorolni a kukorékolást abban bízva, hogy a pénzügyi világ felől fújó szél a libás Bajnait repíti vissza a miniszterelnöki székbe.

 

A magyarországi választórendszer folytán ezek a törekvések csupán vágyálmok. Az Orbán-kormány bukása csak abban az esetben képzelhető el, ha a Fidesz-frakció többsége kivonul a kormány mögül. Természetesen erre semmi esély nincs.

 

Ugyanakkor a kormány és a kormánypárti frakciók háza táján sincs minden rendben. Sokszor nem is az intézkedésekkel van a baj, hanem azok meghozatalának módjával. Kétségtelenül létezik egy erőteljes kormányzati arrogancia, ami nagyban hozzájárult a kormánypártok népszerűségének csökkenéséhez. Sajnos a meghozott intézkedések egy részén erőteljesen érződik egy bizonyos csőlátás, aminek hatásaként a kívánt cél helyett ellentétes eredmény születik. Példaként megemlíthetjük az üzemanyagra vonatkozó jövedéki adó megemelését. Ennek az lett az eredménye, hogy Európa-szerte Magyarországon  legdrágább az üzemanyag, és ezért csak az közlekedik gépjárművel, akinek feltétlenül muszáj, a kamionosok és a határ menti településeken lakók átjárnak a szomszédos országokba tankolni, a mezőgazdasági termelők érvényesítik az áraikban az üzemanyag áremelkedést, miáltal a magyar mezőgazdasági termékek versenyképessége csökkenni fog. Összességében az üzemanyagok után kivetett jövedéki adóvétel minden bizonnyal csökkenni fog, vagyis a kívánt fiskális cél nem valósul meg. Több példát is meg lehetne említeni, mindenesetre az biztos, hogy kevés olyan társadalmi csoport van, amelyiket ne ért volna valamilyen sérelem a kormányzati intézkedések miatt. Ez azért jelent komoly gondot, mert a Fidesz-KDNP koalíció kezdi elveszíteni a tömegbázisát. Ha a koalíció mögött nincs ott a Népakarat, és jelentős többségi nép-szimpátia, akkor a nemzetközi pénzügyi birodalommal szembeni függetlenedési törekvések eleve kudarcra vannak ítélve. De nem csak ez a veszély! Könnyen felborulhat a belpolitikai stabilitás, ami a társadalmi béke megszűnését is jelentené.

 

Mi, és mások, akik a kormányzati munkát építő szándékkal bíráljuk, nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen könnyen kerülhetünk a szocialistákkal és egyéb elemekkel közös platformra, ami nyilván nem lehet kívánatos helyzet, de nem is felelne meg az igazságnak, hiszen ők már megmutatták, alkalmatlanok egy ország vezetésére. Ezért úgy kell megnyilvánulnunk a kormányzati tevékenység értékelése során, hogy ezzel egyidejűleg elhatárolódunk a szocialistáktól, az LMP-től, Gyurcsánytól és más le nem ellenőrzött, homályos eredetű politikai csoportosulástól.

 

Mindezek után, a körülményekhez képest elviselhető, boldog és kiegyensúlyozott Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak.

 

2012. 01. 03.

 

H H

 

Hírvivő Hermész

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 26
Heti: 74
Havi: 761
Össz.: 208 287
Oldal: Újévi köszöntő helyett
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2019 - hirvivo.hupont.hu