Hírvivő Hermész

Politikai, gazdasági, kulturális magazin

címkék:festett ládák, festett bútorok

 Gondolatok a magyar népi díszítőművészetről

Beszélgetés Tisza Anna népművésszel

II. rész

Miben különbözik a magyar népi díszítőművészet  a nyugati népek díszítőművészetétől?

 

Nyugat népeinek díszítőművészetére a skatulyás rendezettség, másolás, sokszorosítás a jellemző, addig a magyar változatos, formabontó, egyedi, de ugyanígy a Kelet népeinek elvont díszítményei ismétlődését elhagyva, saját, csak arra az egy mesterre jellemző ritmusban és változatban jeleníti meg

nemet_szekreny_1845-bol.jpg

Német szekrény 1845-ből

 

A magyar népi díszítőművészetre jellemző, hogy a díszítés folyamatában csak annyit szerkeszt, amennyi feltétlenül szükséges a díszítendő felület nagysága, minősége és célja szempontjából, egyebekben teljesen költői, ihletett, formákban és színekben gazdag.

Rendkívül változatos, mindig a mester éppen megszült mondanivalóját mutatja, természetesen betartva az adott stílus alapvető követelményeit.

3-416h.jpg

 Miskolci láda

Minden mesternek saját stílusa van, ami nem jelenti azt, hogy a saját stílusán belül másolna, inkább a jól bevált és kiérlelt formákat és színeket változatosan alkalmazza. Ezért teljesen idegen a másolás a magyar népi díszítőművészettől. Ha vett is át mintát más népektől, azt saját ízlésére és tudatára formálta. A természetet értő és érző módon jeleníti meg virágait. Így az életfácskák magból, földből, esetleg más virágokból indulnak útnak, és ha alkalmaz cserép vagy kehelyformát, azt is úgy, hogy részévé teszi ennek a szerves fejlődésnek.

tulipanos_lada_kalocsa_2.jpg 

Tulipános láda Kalocsáról

Ha ránézünk egy festett ládára, bútorra azt érezzük, hogy ezek a virágok élnek, kapcsolatot teremtenek velünk, felemelnek egy magasabb életminőségbe.

5-1-t018-1.jpg

Ismét egy miskolci láda

 

Egy ilyen szobába belépni olyan mintha illatos mezőre érnénk, az Isten egyik legszebb teremtményéhez, és olyan felemelő, mintha belépnénk egy templomba.

eloszobafal_napjainkbol.jpg

 

Előszobafal napjainkban

 

VÉGE

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 35
Heti: 120
Havi: 455
Össz.: 206 629
Oldal: Népi díszítőművészet 2
Hírvivő Hermész - © 2008 - 2018 - hirvivo.hupont.hu